Blueskällaren

Det var en gång ett mangelrum och några förråd i en stor byggnad som tidigare varit ägd av Modo. Byggnaden kallades Brux och där hade flertalet stora artister som t.ex. Eldkvarn haft stora uppträdanden. Musikerna ville hit, publiken trivdes men lokalen uppe på Brux var lite för stor för att passa alla typer av arrangemang och målet var att komplettera med en varm, inbjudande och intim musikmiljö.

Då kom Leif Johnson, VD för Bruksgården (f.d. Brux), att tänka på mangelrummen och förråden i källaren. Leif älskar bluesmusik och hade många souvenirer från sina resor i USA som fick inreda källaren och efter en del ombyggnation och urstädning av lokaler var Blueskällaren född. Leifs hjärta och kärlek till bluesen genomsyrar hela lokalen. Åsa Niederbach, som driver Blueskällaren, berättar att när det kommer bluesartister från USA har dessa gått runt och läst på väggarna och tittat andäktigt på alla detaljer.

Detta skedde vid 2006 ungefär och sedan dess har det varit många olika spelningar och artister av olika karaktär som passerat Blueskällaren. Musikerna älskar att vara där då de får bra kontakt med publiken och det intima, lite smått ruffiga utrymmet är en bra kontrast mot den stora lokalen med vita dukar och kandelabrar som finns på övervåningen.

Än idag finns det dock minnen kvar efter det forna mangelrummet i form av ett stort igenbyggt tvättnedkast och när man passerar kan man höra publikens jubel och musikens puls.

Entrén till Blueskällaren finns på baksidan/nedersidan av Bruksgården på Bruksgatan 7 i Övik. Där finns det även fler parkeringsplatser. Gå in och följ skyltning upp för trappan, du kan inte missta dig på när du hittat rätt… 🙂
Karta till Bruksgården